Baiba Fromane: Valsts prezidenta lēmums nodot likumu “Grozījums Darba likumā” otrreizējai caurlūkošanai raisa nožēlu

Image for Baiba Fromane: Valsts prezidenta lēmums nodot likumu “Grozījums Darba likumā” otrreizējai caurlūkošanai raisa nožēlu

Valsts prezidenta lēmums nodot likumu “Grozījums Darba likumā” otrreizējai caurlūkošanai raisa neizpratni un nožēlu, jo vairāk nekā 30 tūkstošiem būvniecībā nodarbināto, kuri šobrīd saņem minimālo algu, ar ģenerālvienošanās noslēgšanu paredzētajā termiņā 2019.gada jūlijā neiegūs plānoto algas pieaugumu un sociālās garantijas, norāda Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane.

“Gan darba devējus un darba ņēmējus pārstāvošās organizācijas, gan Ministru kabinets ir sniedzis pārliecinošus argumentus par likumprojekta atbilstību Satversmei. Tā ir moderna un Eiropas valstīs izplatīta prakse normatīvisma mazināšanai un nozaru pašregulācijas veicināšanai. Diemžēl jāsaka, ka ar šādu Valsts prezidenta lēmumu aplokšņu algu maksātāji būvniecības nozarē ir guvuši uzvaru,” uzsver Baiba Fromane.

Latvijas Būvuzņēmēju partnerība turpinās darbu pie tā, lai būvniecības ģenerālvienošanās galu galā tiktu noslēgta, skaidrojot tās nozīmi jaunievēlētās Saeimas deputātiem. Nav šaubu, ka, otrreizēji caurlūkojot likumprojektu “Darba likuma grozījums”, deputāti to atbalstīs.

Jāatgādina, ka Latvijas Būvuzņēmēju partnerība pēc gandrīz trīs gadus ilguša darba spējusi apvienot 300 būvniecības uzņēmumus ar kopējo apgrozījumu 725 miljonu eiro apmērā ģenerālvienošanās parakstīšanai. Tā ir kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas nozīmīgākā reforma būvniecības nozarē, kuras mērķis ir stiprināt Latvijas būvuzņēmēju konkurētspēju, mazināt ēnu ekonomiku un nodrošināt būvniecībā nodarbināto tiesību aizsardzību. Tās īstenošanu virzījusi Latvijas Būvuzņēmēju partnerība sadarbībā ar arodbiedrībām un citām darba devēju organizācijām.