BREEAM

Image for BREEAM

BREEAM (British Research Establishment Environmental Assessement Method) sistēma ļauj novērtēt dažāda tipa ēkas (birojus, iepirkšanās centrus, daudzdzīvokļu ēkas, skolas, viesnīcas, slimnīcas u.c.) pēc dažādiem ilgtspējības kritērijiem. Šī sistēma ir starptautiski atzīta un šobrīd ir visplašāk izmantotā šāda veida sistēma Eiropā, tajā skatā Latvijā un Baltijas valstīs. BREEAM sertifikāciju pielieto kā labāko praksi ēku būvniecībā visā Eiropā.

Latvijā šobrīd tiek attīstīti vairāki BREEAM projekti, turklāt šādu projektu daudzums turpina pieaugt, jo BREEAM sertificētām ēkām ir priekšrocības nekustamo īpašumu un īres tirgū, kā arī stiprina vietējo kompetenci, jo īpaši tiem speciālistiem, kuru uzņēmējdarbība virzīta uz eksporta tirgiem.

 

Noslēdzoties LIBP un biedrības “Zaļās mājas” sadarbībai ilgtspējīgas būvniecības kritēriju izstrādē, nekustamo īpašumu attīstītājiem, pasūtītājiem, arhitektiem, inženieriem, būvniekiem kā arī visiem citiem interesentiem Latvijā tika izstrādāti BREEAM ilgtspējīgas būvniecības kritēriji komercēku (biroji, tirdzniecības un vieglās rūpniecības ēkas) vērtēšanai un sertifikācijai Latvijā.

Salīdzinājumā ar BREEAM oriģinālu, Latvijas variantā nodrošināta atbilstība Latvijas likumdošanai, kā arī mainīti atsevišķi Latvijai specifiski lielumi. BREEAM kritēriji dod priekšstatu par visiem aspektiem, kas jāņem vērā ilgtspējīgas ēkas plānošanā, projektēšanā, būvniecībā un ekspluatācijā. Savas BREEAM versijas komercēku vērtēšanai izstrādājušas arī Nīderlande, Spānija, Zviedrija un Norvēģija, taču Latvija ir vienīgā no tirgus apjoma ziņā nelielajām valstīm, kurai ir pašai sava kritēriju versija. Latvijas variantam (Latvia Appendix) ir ieteikuma raksturs un tas ir skatāms kopā ar BREEAM Europe Commercial kritēriju rokasgrāmatu.

 

Pārskats par BREEAM sertificētām būvēm Latvijā pieejams šeit.

 

Aicinām sūtīt savu pieprasījumu vai jautājumus uz info@ibp.lv!