Stopiņu novada kultūras centra būvlaukumā nosvinēti Spāru svētki

Image for Stopiņu novada kultūras centra būvlaukumā nosvinēti Spāru svētki

Piektdien, 20. aprīlī, Stopiņu novada Kultūras centra būvlaukumā norisinājās Spāru svētki, kas atzīmē būtisku pagrieziena punktu ēkas būvniecības procesā. Kultūras centra koncertzāļu korpuss šobrīd sasniedzis projektā paredzēto augstuma atzīmi – 19.1 metrus. Līdz ar jumta konstrukciju izbūves noslēgumu ēkas aprises ir ieguvušas nojaušamu ovāla formu, un šāds arhitektūras risinājums izvēlēts par godu Stopiņu novada simbolam – bruņurupucim.

Kultūras centrs top par nozīmīgu Stopiņu un apkārtējo novadu kultūras telpu – tā telpu platība sasniegs gandrīz 4’500 m2 vairāk nekā 2’700 m2 lielā apbūves laukumā. Garāmgājēji un būvlaukuma viesi īpaši izceļ koncertzāles korpusa ovālo jumta risinājumu, kas daudziem pamatoti atgādina bruņurupuci. Šādi minējumi ir patiesi, jo Stopiņu novada administratīvās un ģeogrāfiskās robežas no putna lidojuma tik tiešām iegūst bruņurupuča formu.

Spāru svētku uzrunā Stopiņu novada domes priekšsēdētāja Vita Paulāne, izteica pateicību un prieku par sekmīgo būvniecības projekta virzību. “Esam nonākuši pie Kultūras centra sirdspukstu virsotnes. Projektētājs var sagatavot projektu, pasūtītājs var izsapņot, bet īpaši svarīga darba daļa ir tā, ko paveic būvnieki,” norādīja V. Paulāne.

Projekta autora un autoruzrauga SIA “AB Krasts” valdes locekle Renāte Truševska pasākumā atzīmēja pozitīvo procesa virzību. “Iepriekšējā reizē kapsulas iemūrēšanas pasākumā mēs redzējām tukšu būvlaukumu, bet šoreiz jau redzam īstenotu daļu projekta, un ceru, ka nākamajā tikšanās reizē stāvēsim jau pie pabeigta Stopiņu novada Kultūras centra,” vēlēja R. Truševska.

Arī būvniecības darbu ģenerāluzņēmēja SIA “Arčers” valdes priekšsēdētājs Jānis Markulis norādīja, ka svinības pasūtītājs rīko par godu sekmīgam kopdarba starprezultātam. “Spāru svētki ir daļa no mūsu kultūrvēsturiskā mantojuma, tieši tāpat kā dziesmu, deju un citi svētki. Tāpēc man ir patiess prieks, ka Stopiņu novada kultūras centra pasūtītājs pozitīvi novērtē būvnieku veikumu. Kultūras centram ir potenciāls kļūt ne tikai par nozīmīgu kultūras telpu Stopiņu un tuvējo novadu iedzīvotājiem, bet arī par īpašu būvi tās neparastās, Stopiņu novada simbolikai piemērotās arhitektūras dēļ. Uz šo rezultātu kopīgiem spēkiem ejam, un to arī novēlu pasūtītājam, projekta autoram un saviem kolēģiem – būvdarbu veicējiem, ” tā J. Markulis.

Ēkā būs divas koncertzāles: viena ar 364 skatītāju vietām zālē un 100 skatītāju vietām balkonā, bet otra zāle varēs uzņemt vairāk nekā 200 apmeklētāju. Abās zālēs plānota teicama akustika un apgaismojuma risinājumi. Centrā būs izvietota arī dzimtsarakstu nodaļa ar laulību reģistrācijas zāli, Ulbrokas bibliotēka, Stopiņu novada vēstures muzejs, semināru zāle – “zaļā klase” un kafejnīca. Blakus kultūras centram tiks izveidotas autostāvvietas, veiks teritorijas labiekārtošanu, ēku un pie tās esošo strūklaku tiks izgaismotas. Kopējā kultūras centra zemesgabala platība Ulbrokā, Institūta ielā 3, ir 3.5 hektāri.