“RERE Meistari” Dobeles pilsdrupu kapelas mūros pacēla spāru vainagu

Image for “RERE Meistari” Dobeles pilsdrupu kapelas mūros pacēla spāru vainagu

Šī gada 3. decembrī, pusotru gadu pēc restaurācijas darbu uzsākšanas, Dobeles pilsdrupu restaurētajā daļā virs jaunuzceltās kapelas ir pacēlies spāru vainags. Svinīgais notikums liecina, ka noslēdzies zīmīgs restaurācijas un konservācijas darbu posms, turklāt pilsdrupu restauratori vērtē – tāds unikālu drupu saglabāšanas un konservācijas projekts, kur jumts tiktu iebūvēts starp mūriem, kā tas nu jau ir redzams Dobelē, nekur citviet Eiropā nav.

Uz spāru svētkiem ieradās un oficiālo uzrunu teica Dobeles novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns, kurš iezīmēja projekta tapšanas ideju un ieguvumus dobelniekiem no šāda veida kultūrvietas restaurācijas un izbūves. Arhitekts un projekta koncepcijas autors Pēteris Blūms norādīja uz Dobeles pils vēsturiskā mantojuma vērtību. Pilnsabiedrības “RERE Meistari 1” valdes loceklis Ervīns Koncevičs svētku laikā plašāk pastāstīja par restaurācijas, konservācijas un jaunbūves procesiem.

Visi klātesošie viesi simboliski parakstīja vēsturisku 14. gs. akmeni no pils pamatiem ar piemiņas plāksnīti no spāru svētkiem kā simbolu nākamajam cēlienam – jaunai pils dzīvei, saglabājot tās vēsturi. Muzejs to saglabās eksponēšanai par piemiņu no spāru svētkiem.

Nākotnē pils austrumu piebūvē būs nodarbību telpa, ekspozīcija un kāpnes uz jumta līmeni, kur interesentiem būs iespēja vērot Dobeli no kādreizējā viduslaiku pils aizsargu skata līmeņa. Bez tam tagad te, Dobeles pils kapelā, būs kur ieiet, apsildīties, apskatīties ekspozīciju, atnākt uz koncertu. Te būs nosacīta “pils dzīvā pavarda vieta”.  Jebkurām drupām ir jābūt iespējai atsākt jaunu dzīvi, paturot savas izcelsme patību un neviltotu vēsturi, ” vēsta arhitekts Pēteris Blūms.

Laika periodā kopš būvniecības uzsākšanas veikti vērienīgi restaurācijas darbi: vēsturisko granītakmeņu māla ķieģeļu pārmūrēšana, apmetuma un šuvju atjaunošana, veiksmīgi pabeigta tehnoloģiski sarežģīta ārējo inženierkomunikāciju izbūve līdz pilskalna teritorijai no pilsētas tīklu turētājiem. Tāpat turpinās būvdarbi kapelas iekšpusē – kāpņu montāža, mūrēšanas darbi, apdares darbi,  inženierkomunikācijas,  aiļu aizpildījuma montāža. Veikts arī kapelas uzmērījums 3D punktu mākoņa vidē, kas attiecīgi nodrošināja precizētu ēkas pamatu un pārsegumu konstruktīvā risinājuma izstrādi. Būvdarbus, tai skaitā komplicētos konservācijas darbus, veic pilnsabiedrība “RERE Meistari 1”. Projekta koncepcijas autors un vadošais arhitekts ir Pēteris Blūms; projektu izstrādājis un autoruzraudzību nodrošina SIA “Konvents”, par būvuzraudzību atbild SIA “RS Būvnieks”. Dobeles Livonijas ordeņa pilsdrupas pils kapelas mūru restaurācijas projektam Dobeles pašvaldība ir piesaistījusi Eiropas Savienības finansējumu programmā “Nozīmīga kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un attīstība kultūras tūrisma piedāvājuma pilnveidošanai Zemgales reģionā”.